3D echografie geeft je de mogelijkheid om je zwangerschap nog beter te volgen

Bekeken:
26066
Toegevoegd:
23/06/2011
Delen:
arrow twitter

Ellen Roets
Dokter

3D echografie tijdens je zwangerschap : gynaecologe Ellen Roets van UZ Gent legt uit...

Wat is 3D of driedimensionale echografie?

Een 3D echografie is eigenlijk een samensmelting van verschillende 2D beelden waardoor we ons een beter beeld kunnen vormen van hoe de baby er tijdens de zwangerschap uit ziet. 

Tijdens een zwangerschap wordt er - afhankelijk van gynaecoloog tot gynaecolaag - verschillende keren een echografie gedaan. De ene dokter doet dit bij iedere prenatale controle, de andere slechts 3 keer per zwangerschap!

Is 3D echogragie nuttig?

  • Voor de ouders : zij kunnen zich een beter beeld vormen - in ieder stadium van de zwangerschap - van hoe de baby er op het moment van de prenatale controle uitziet, alsook van sommige fysieke afwijkingen (zie ook verder)
  • Voor de arts of gynaecoloog : een 3D echografie is eigenlijk een samensmelting van een aantal 2D-beelden.  Een 3D echografie geeft niet noodzakelijk meer informatie aan de gynaecoloog; Integendeel zelfs, de 2D beelden zijn vaak duidelijker!

Ondanks het feit dat je met 3D echografie het gelaat van de baby kan samenstellen, kan je hier niet op verdergaan wat betreft bepaalde afwijkingen met fysieke kenmerken zoals bijv. het syndroom van Down.  Hiervoor zijn andere testen mogelijk die je tijdens je zwangerschap kan laten doen.

Dit filmpje werd gemaakt in samenwerking met gynaecologe Ellen Roets van UZ Gent.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |