Het opsporen van het syndroom van Down, hoe gebeurt dit?

Bekeken:
25290
Toegevoegd:
24/08/2011
Delen:
arrow twitter

Marleen Temmerman
Professor

Opsporen van het syndroom van Down

Hoe kan je het syndroom van Down opsporen?

Tegenwoordig wordt aan alle zwangere vrouwen (of ze nu 18 zijn of 40) een combinatietest aangeboden waarmee je het syndroom van Down kan opsporen. Deze test houdt in dat er een bloedafname zal gebeuren bij de mama en een echografie op 12 weken. Tijdens de echografie doet de arts een nekplooimeting van de foetus.

Een computer bepaalt, aan de hand van de resultaten van de bloedafname en de nekplooimeting, wat de kans is op het syndroom van Down.

Is het resultaat groter dan 1 op 250, dan wordt er nog een bijkomend onderzoek aangeraden. Dit kan ofwel een vruchtwaterpuncite zijn, ofwel een vlokkentest. Men neemt met een lange naald stukjes van de moederkoek of wat vruchtwater weg en dit kan dan definitief uitsluitsel geven of je kindje wel of niet het syndroom van Down heeft.

Deze laatste bijkomende onderzoeken houden ook wel een risico in : n op 300 onderzoeken leidt tot een miskraam.....

Wat te doen als blijkt dat bij je baby het syndroom van Down is vastgesteld?

Dit is een beslissing die niemand voor je kan nemen. Informeer je bij andere mensen die hier ervaring mee hebben en beslis zeker niet te snel. Je arts kan je enkel helpen bij het opsporen van het syndroom van Down, wat je er uiteindelijk mee doet is een persoonlijke beslissing...

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |