De isolatiewaarde of U-waarde bij ramen en deuren

Bekeken:
31460
Toegevoegd:
03/11/2011
Delen:
arrow twitter

De isolatiewaarde of U-waarde bij ramen

Wat is U-waarde?

De U-waarde (vroeger de k-waarde) drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand (constructie) doorgelaten wordt. De waarde geeft de mate van isolatie van een wand aan: een hoge U-waarde betekent een slecht gesoleerde wand.

De U-waarde van enkel glas in ramen is bijvoorbeeld 5,1! De U-waarde van het dubbel glas dat door Winsol gebruikt wordt in ramen is 1,1!

De U-waarde of isolatiewaarde bij ramen en deuren

De U-waarde of isolatiewaarde bij ramen en deuren hangt af van 3 factoren : 

  • het raamprofiel
  • het gebruikte glas
  • de manier van plaatsen van de ramen en/of deuren

PVC-profielen hebben de hoogste isolatiewaarde!

De meeste profielen van ramen zijn vervaardigd uit pvc, aluminium of hout.

Voor pvc-profielen wordt er bij Winsol een U-waarde gehaald van 1,2

Aluminium ramen hebben een iets hogere isolatiewaarde of U-waarde dan pvc, nl 1,35! Vergeet niet, hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolatie! Aluminium is dus slechter isolerend dan pvc.

Houten profielen bij ramen geven een U-waarde van ongeveer 1,8. Toch verkiest men voor passiefwoningen soms hout als profiel. Men laat dan de U-waarde zakken door de dikte van het hout aan te passen (veel dikker maken) waardoor de U-waarde dan weer onder die van pvc kan duikelen; Hieraan hangt natuurlijk een prijskaartje....de dikke houten ramen zullen in productie veel duurder uitvallen dan pvc-ramen....

De manier waarop men de ramen plaatst heeft ook een invloed op de U-waarde!

Let erop dat de ramen rondomrond goed, zeer goed opgeschuimd worden. Als men niet opschuimt gaat men de isolatiewaarde negatief benvloeden!

Kan je een U-waarde van 0 bereiken?

Door driedubbel glas te gebruiken in je ramen kan je de U-waarde laten zakken naar 0,7. De prijs van deze ramen zal uiteraard weer hoger zijn dan bij dubbel glas.

Een U-waarde of isolatiewaarde van 0 is momenteel nog niet haalbaar, voor de nabije toekomst wordt dit nog niet verwacht... Nog even afwachten dus voor de perfecte isolatie....

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |