Het gedrag van kinderen: spelen, intimiteit en probleemgedrag geanalyseerd

Bekeken:
21255
Toegevoegd:
28/11/2011
Delen:
arrow twitter

Peter Nikken
Professor

Kinderen spelen : wanneer vertonen ze afwijkend gedrag?

Er zijn twee soorten gedrag waar ouders of jonge opvoeders zich wel een zorgen over maken als ze kinderen zien spelen : intimiteit en agressiviteit.

Intimiteit bij kinderen tijdens het spelen

Kleuters spelen meestal goed samen, zij vinden elkaar leuk en maken geen onderscheid tussen jongens of meisjes. Als kleuters elkaar leuk vinden, gaan ze dat ook uiten door een bepaalde vorm van intimiteit; ze gaan de kinderen die ze leuk vinden knuffelen of kusjes geven. Dit is geen afwijkend gedrag maar gewoon een uiting van 'ik heb je graag' en kan ook tussen jongens onderling of meisjes onderling gebeuren. Dit heeft absoluut niets te maken met sex!

Als je merkt dat een kleuter wel veel met sex of met zichzelf bezig is, bepaalde aanrakingen doet die 'niet door de beugel kunnen' dan heb je twee mogelijkheden. Je kan erover praten en duidelijk maken dat het niet gepast is of je kan het gewoon op zijn beloop laten tot deze fase over is. 

Kinderen vanaf 7 of 8 jaar gaan meer 'gescheiden' spelen; jongens met jongens en meisjes met meisjes.

Probleemgedrag bij kinderen tijdens het spelen

Soms vertonen kinderen tijdens het spelen probleemgedrag zoals agressiviteit, vechten....

Dikwijls is dit ten gevolge van een film die ze gezien hebben, een spel dat ze gespeeld hebben. Ze willen dit nabootsen en zullen er normaal gezien na een tijdje mee stoppen. Als het vechterige gedrag tijdens het spelen toch blijft duren, dan kan je best met je kind praten en uitleggen dat zijn gedrag niet acceptabel is.

Merk je dat je kinderen na het spelen van een bepaald computerspel of het kijken naar een bepaalde film of reeks steeds agressief gedrag vertonen, bied hen dan een ander spel aan.

Conclusie : niet lle 'probleemgedrag' tijdens het spelen van kinderen is ook cht problematisch gedrag!

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |