Geneesmiddelen bij diabetes type 2: Metformine.

Bekeken:
82250
Toegevoegd:
22/01/2014
Delen:
arrow twitter

Katelijn Decochez
Professor

Metformine is het beste medicament tegen diabetes type 2.

Dr. Decochez, diabetoloog aan het UZ Brussel (http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/1198569-Diabeteskliniek.html) vertelt in deze video wat metformine precies is, wanneer het ingenomen moet worden en wat de bijwerkingen en cotra-indicaties zijn. 

Bij Type 2 diabetes is metformine een 1ste keus geneesmiddel. Al zijn ook hier bijwerkingen en contra-indicaties gelinkt.

Wat?

Metformine is 1 van de geneesmiddelen tegen diabetes en 1ste keus middel bij Type 2 en overgewicht. Metformine bestaat in de vorm van pilletjes en zal de weefsels/lichaamscellen veel gevoeliger maken en zo de bestaande insulineweerstand verminderen en de eigen insuline beter laten werken.

Wanneer?

Metformine moet tijdens of vlak na de maaltijd in een zo hoog mogelijk getolereerde dosis worden ingenomen. Dit betekent dat er geen bijwerkingen mogen optreden. 

Bijwerkingen?

De Bijwerkingen van Metformine kunnen zijn: maaglast, diarree, winderigheid, ... . Als deze optreden, is men genoodzaakt de dosis aan te passen, dus te verminderen. 

Contra-indicaties?

Mensen die diabetes of suikerziekte hebben en daarboven nog eens nierproblemen of leverstoornissen, of aan hartfalen lijden, worden afgeraden Metformine te gebruiken. 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |