Geneesmiddelen bij diabetes: soorten en vormen van insuline.

Bekeken:
403408
Toegevoegd:
22/01/2014
Delen:
arrow twitter

Katelijn Decochez
Professor

Welke soorten insuline bestaan er en in welke vormen komen ze voor?

Dr. Decochez, diabetoloog aan het UZ Brussel (http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/1198569-Diabeteskliniek.html) vertelt in deze video over 1 van de meeste gekende geneesmiddelen tegen diabetes: insuline. Ze licht hier de verschillende soorten en vormen van toe.

Er bestaan 3 soorten insuline en slechts 1 vorm. 

Soorten?

  • Humane insuline: deze soort is nagebootst op echte menselijke insuline. Door de toevoeging van chemische stoffen, kan men de werkingsduur beïnvloeden.
  • Nieuwere moleculen: de insulinemolecule is veranderd geweest om de werkingsduur nog meer te kunnen beïnvloeden. Binnen deze soort kunnen we nog een onderverdeling maken: Eerst en vooral is er de ultrakort werkende insuline. Deze werkt 2à3 uur en moet direct voor de maaltijd ingespoten worden. Een 2de soort zijn de langwerkende. Die werken 24u lang en moeten enkel 's avonds toegediend worden. 
  • Menginsulines: moeten 2 à 3 keer ingespoten worden (voor de maaltijd).

Vormen: 

Insuline is altijd vloeibaar en wordt geproduceerd in patronen of cartouches die men dient te injecteren in onderhuids weefsel (via buik, been of arm). Er bestaat ook een insulinepomp, enkel voor Type 1, die voortdurend in de buik vastzit. 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |