Een hoge bloeddruk verlagen met calciumblokkers. Zijn er neveneffecten?

Bekeken:
16221
Toegevoegd:
22/06/2012
Delen:
arrow twitter

Pedro Brugada
Professor

Een hoge bloeddruk verlagen met calciumblokkers of calciumantagonisten

Calciumblokkers kunnen een hoge bloeddruk verlagen. Ze doen dit door de spieren rondom de bloedvaten te ontspannen waardoor de bloedvaten zich verwijden. Enkele voorbeelden van calciumblokkers: amlodipine, felodipine, lercanidipine, nifedipine, nisoldipine, verapamil, diltiazem

Deze medicatie voor het verlagen van de hoge bloeddruk brengt soms ook neveneffecten met zich mee. 

Wie mag geen calciumblokkers nemen?

Calciumblokkers hebben veel minder contra-indicaties dan btablokkers, een andere groep van geneesmiddelen die gebruikt worden om een hoge bloeddruk te verlagen. De meeste mensen kunnen zonder problemen calciumblokkers gebruiken. Uiteraard enkel op advies van de arts.
Wanneer je calciumblokkers neemt mag je geen pompelmoes of pomelo eten. Ook het sap mag niet gedronken worden. Dit zou de werking van je calciumblokker te sterk verminderen!

Wat zijn de bijwerkingen van calciumblokkers?

In het begin van de behandeling om de hoge bloeddruk te verlagen, kan hoofdpijn optreden. Je mag dan gerust een pijnstiller op basis van paracetamol innemen. Wanneer de hoofdpijn zeer hevig is of na enkele dagen niet verdwijnt, neem dan contact op met je arts.
Sommige calciumblokkers (vooral Verapamil) kunnen constipatie (verstopping) geven. Stop er niet meer om die reden, maar vertel dit aan je arts.
Bij een te hoge dosering kunnen calciumblokkers een te lage bloeddruk of te trage hartslag geven.

Besluit: calciumblokkers of calciumantagonisten zijn net zoals btablokkers goede geneesmiddelen om de hoge bloeddruk te verlagen

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |