Een te hoge cholesterol houdt risico's in! Prof. Brugada van UZ Brussel legt uit

Bekeken:
10077
Toegevoegd:
22/06/2012
Delen:
arrow twitter

Pedro Brugada
Professor

Wat is cholesterol en haar risico's?

Cholesterol is een vetachtige stof die je nodig hebt voor de aanmaak van cellen, hormonen en zenuwweefsel. Het is een bron van energie.
80% van je cholesterol wordt in je lichaam aangemaakt, 20% komt uit de voeding.
Je cholesterolgehalte in je bloed is veranderlijk. Als je voeding rijk is aan verzadigde vetten zoals in room, boter, volle melk, vette kaas, koekjes of chips dan kan je gehalte aan cholesterol in je bloed te hoog worden.
Sommige mensen produceren te veel cholesterol door een erfelijke ziekte. Dit brengt uiteraard risico's met zich mee. 

Bij de interpretatie van je cholesterol zal je arts rekening houden met verschillende waarden: de goede cholesterol (HDL-cholesterol), de slechte cholesterol (LDL-cholesterol), de bloedvetten (triglyceriden) en de totale cholesterol. Je totale cholesterol mag niet meer dan 190 200 mg/dl bedragen. Zoniet, zijn hier heel wat risico's bij verbonden. 

Risico van een te hoog cholesterol?

Een teveel aan cholesterol houdt heel wat risico in. Het kan leiden tot aderverkalking (atherosclerose). Hierbij worden een cholesterolplaques gevormd in je bloedvaten. Je bloedvaten vernauwen, waardoor het bloed minder goed kan stromen.
Een bloedklonter kan je vernauwde vaten helemaal afsluiten. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals een hart- of een herseninfarct.
Om je cholesterol te doen dalen zal je arts je een dieet opleggen en ook medicatie voorschrijven. Enkel zo kan je risico's van een te hoge cholesterol binnen de perken houden. 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |