Een te hoge cholesterol? Cholesterolverlagers - of remmers houden je cholesterol op peil

Bekeken:
9547
Toegevoegd:
22/06/2012
Delen:
arrow twitter

Pedro Brugada
Professor

Een te hoge cholesterol? Wat nu!

Cholesterolremmers - of verlagers helpen mee een hoge cholesterol onder controle te houden. Enkele voorbeelden van cholesterolremmers: atorvastatine, fluvastatine, pravastatine, rosuvastatine, simvastatine, ciprofibraat, fenofibraat.

Vaak is een aanpassing van je dieet niet voldoende om je hoge cholesterol onder controle te houden. Je arts zal je dan een cholesterolverlager voorschrijven.
Er bestaan verschillende cholesterolverlagers.

De grootste en meest doeltreffende groep zijn de statines. Statines zijn geneesmiddelen die de aanmaak van cholesterol in je lever remmen. Op die manier komt er minder slechte cholesterol in je bloed terecht en wordt je kans op aderverkalking (atherosclerose) kleiner. Dit zal dan ook de kans op hart- en vaatproblemen verminderen.

Er zijn ook andere groepen van producten die vooral je bloedvetten (triglyceriden) zullen doen dalen en in mindere mate ook je hoge cholesterol. Dit geldt voor fibraten, nicotinezuur en acipimox. 

Sommige oudere producten zorgen er voor dat je minder cholesterol uit de darm opneemt. Maar ze zijn minder effectief en worden daarom minder gebruikt.

Producten op basis van omega-3-vetzuren worden eerder als aanvullende behandeling gezien, naast bijvoorbeeld statines.

Besluit: De statines zijn cholesterolremmers die het meest efficnt zijn bij de behandeling van een te hoge cholesterol. 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |