Het hormoonspiraal is even veilig als de pil!

Bekeken:
12891
Toegevoegd:
27/06/2012
Delen:
arrow twitter

Marleen Temmerman
Professor

Het hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is een vorm van anticonceptie waarbij door de gynaecoloog een soort ankertje (spiraal)  in de baarmoeder wordt geplaatst. Het bevat een reservoir van het vrouwelijk hormoon progesteron. Progesteron verhindert dat je baarmoederslijmvlies dikker wordt. Op die manier is de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.
Ook wordt het slijm van de baarmoederhals minder doorgankelijk voor zaadcellen. 

Het hormoonspiraal probeert dus zoals de pil een bevruchting te voorkomen, terwijl een koperspiraal alleen voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt.
Dit spiraal is even betrouwbaar als de pil.
Met het hormoonspiraal wordt je menstruatie minder hevig en pijnlijk en duurt ze minder lang. Soms blijft de menstruatie helemaal weg, wat voor vele vrouwen een reden is om het spiraal te gebruiken. Er kan soms wel wat bloedverlies optreden.

Als het spiraal tijdens de menstruatie wordt ingebracht, is het direct werkzaam. Wordt het voor of na de menstruatie geplaatst, dan heeft het pas na zeven dagen effect. Na een bevalling moet je 8 weken wachten alvorens een spiraal kan worden ingebracht.
Het hormoonspiraal kan 5 jaar blijven zitten en na verwijderen ben je meteen vruchtbaar.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |