Wat kunnen jonge kinderen leren van computerspelletjes?

Bekeken:
14201
Toegevoegd:
27/02/2012
Delen:
arrow twitter

Peter Nikken
Professor

Wat kunnen jonge kinderen leren van computerspelletjes?

Professor Peter Nikken geeft ons zijn inzichten ivm het gebruik van computer en computerspelletjes door jonge kinderen....

Computerspelletjes of buiten spelen?

Er moet geen keuze gemaakt worden volgens Peter Nikken, computerspelletjes kunnen ook voor jonge kinderen zeer zeker hun nut bewiijzen. Toch is het belangrijk dat jonge kinderen ook naast het spelen van computerspelletjes genoeg tijd besteden aan de meer 'klassieke' manieren van vrijetijdsbesteding zoals spelen, buiten spelen, tekenen, hobby's, sporten...

Een goede balans vinden is dus belangrijk!

Computerspelletjes en 3-dimensionale bewegingen aanleren aan jonge kinderen

Ondanks het feit dat jonge kinderen zeer veel kunnen leren van computerspelletjes, kunnen ze de driedemensionale bewegingen hier niet leren. Om deze bewegingen te leren moeten ze met blokken spelen, puzzelen, lego bouwen enz.

Jonge kinderen en geweld in computerspelletjes

Zolang de jonge kinderen niet t erg opgaan in het spel kan het geen kwaad hen deze computerspelletjes te laten spelen. Hou je wel altijd aan de aangegeven leeftijd die er op de doos vermeld staat!

Gaat een kind wl te erg op in het spel en kan hij geen onderscheid meer maken tussen de fictie en de realiteit, dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken en misschien deze computerspelletjes een tijdje achterwege te laten.

Het positieve aan het spelen van computerspelletjes door jonge kinderen is dat ze bij heel veel spellen een positieve feedback krijgen, een beloning. En dit krijgen ze niet altijd als ze met de blokken zitten te spelen....

Jonge kinderen en volwassen sites...

Om te voorkomen dat jonge kinderen op verkeerde sites terechtkomen heeft prof. Peter Nikken volgende tips : 

  • Laat jonge kinderen altijd in de huiskamer of keuken/woonkeuken op de computer spelen. Zo kan je een oogje in het zeil houden en observeren op welke sites ze terechtkomen.
  • Met een vaste computer is het makkelijk om jonge kinderen te observeren, met een IPad wordt dit al moeilijker. Stel grenzen van in het begin!
  • Je kan een beveiliging installeren op je netwerk om te vermijden dat jonge kinderen op verkeerde sites terechtkomen.

Zoals met de meeste zaken, geldt ook voor jonge kinderen en computerspelletjes : kies voor de gulden middenweg

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |