Niet-verteerbare suikers als ideaal laxeermiddel. Dr. De Greef van UZ Brussel legt uit

Bekeken:
9735
Toegevoegd:
27/06/2012
Delen:
arrow twitter

Elisabeth De Greef
Dokter

Niet-verteerbare suikers als laxeermiddel

Niet-verteerbare suikers zijn suikers (koolhydraten) die niet in de darm worden opgenomen. Een typisch voorbeeld hiervan is lactulose.

Lactulose verteert niet in de maag en bereikt onveranderd de dikke darm. De darmbacterin zetten lactulose om in natuurlijke zuren, zoals melkzuur en azijnzuur. Deze zuren houden water in de darmen vast, zodat het volume van de ontlasting toeneemt. Door de zuren zelf en door het grotere volume van de ontlasting worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Bovendien wordt de ontlasting zachter.

De eerste dagen kan je last krijgen van winderigheid, darmgerommel en een opgeblazen gevoel in je bovenbuik, buikkrampen, buikpijn en misselijkheid. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal. 

Aangezien de niet-verteerbare suikers niet in je darm worden opgenomen, zullen ze je niet doen verdikken en kunnen ze gebruikt worden bij suikerziekte.
Het zijn veilige laxeermiddelen. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' (darm die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt).
Je mag deze suikers echter niet innemen wanneer je geen lactose of fructose verdraagt. Vraag in dat geval best eerst aan je arts wat je wel mag nemen.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |