Je ontlasting op korte tijd verbeteren, kan met contactlaxativa!

Bekeken:
13076
Toegevoegd:
27/06/2012
Delen:
arrow twitter

Elisabeth De Greef
Dokter

Je ontlasting verbeteren met contactlaxativa

Contactlaxativa prikkelen je darmwand waardoor opname en afscheiding van water en zouten worden benvloed. Dit vergroot de hoeveelheid vocht in je darm en verhoogt het samentrekken ervan. Hierdoor verbetert je ontlasting vrij snel.

De contactlaxativa werken binnen de 5 uren als ze 's morgens op de nuchtere maag worden ingenomen. Bij inname s avonds is er pas ontlasting na een achttal uren. 

Deze ontlasting bevorderende middelen kunnen krampen en diarree veroorzaken. Bij ouderen en kinderen kan hierdoor uitdroging (dehydratatie) optreden.

Je mag contactlaxativa niet langer dan 3 dagen achtereen gebruiken, gezien de kans op het ontstaan van een luie darm. Hierdoor is het risico groot dat wanneer je stopt met het laxeermiddel er onmiddellijk weer obstipatie ontstaat. 

Bij langdurig gebruik kunnen contactlaxativa een verkleuring van de darm en de urine geven. Ook kan je door de hevige diarree die soms ontstaat elektrolyten verliezen. Je natriumgehalte kan hierdoor gevaarlijk laag worden.
Gebruik daarom deze middelen alleen maar af en toe, wanneer je uitzonderlijk problemen met je ontlasting hebt! Bij aanhoudende ontlastingsproblemen gebruik je beter zachtere middelen zoals vezels, lactulose of macrogol.

Let op: ook senna en sommige andere plantaardige producten zijn contactlaxativa. Deze zitten soms in thee verwerkt en lijken onschuldig. Niets is minder waar. Gebruik ze met mate! 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |