Een ontsteking van je gewricht? Colchicine helpt!

Bekeken:
14713
Toegevoegd:
04/07/2012
Delen:
arrow twitter

Ann Verbruggen
Dokter

Ontsteking van het gewricht: behandeling. 

Colchicine wordt gegeven bij acute opstoten van jicht. Jicht is een gewrichtsontsteking en ontstaat door afzetting van urinezuurkristallen in je gewrichten. Jicht hangt vaak samen met alcoholmisbruik. Maar ook mensen die bepaalde voedingsbestanddelen overmatig eten kunnen last krijgen van jicht. Het gaat dan om voeding die rijk is aan het eiwit purine (zoals o.a. in lams- , kalfs- en varkensvlees, haring, ansjovis, sardienen, tarbot, mosselen en linzen). Ook mensen die diuretica (plaspillen) nemen kunnen soms jicht als bijwerking krijgen.

Cochicine gaat vooral op de ontsteking van het gewricht zelf inwerken. Bij een acute ontsteking aan het gewricht zal je moeten beginnen met 1 mg (1 tablet), gevolgd door 0,5 mg om de 2 3 uur tot de pijn verdwenen is. Meestal zal je niet hoger gaan dan 3 4 tabletten per dag, aangezien er bij hogere dosis diarree kan optreden. 

Wanneer je pijn en de ontsteking aan je gewricht weg is, kan je stoppen met colchicine. Nadien zal je arts je misschien allopurinol voorschrijven om een nieuwe aanval van jicht te voorkomen.
Bij ouderen of bij patinten met een slechte lever- of nierwerking zal de dosis verlaagd worden. Ook zal de arts steeds eerst bekijken of je geen afwijkingen hebt in je bloedbeeld (meer bepaald je aantal witte en rode bloedcellen).

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |