- Andere (31)
- Anti-conceptie (2)
- Anti-rook (15)
- Diabetes (17)
- Geslachtsorganen (22)
- Gewrichten (8)
- Hart- en vaatstelsel (30)
- Hormonen (-13)
- Huid (68)
- Longen (8)
- Maag-Darm-Lever (17)
- Medicatie Algemeen (25)
- Mond (37)
- Neus-Keel-Oor (-1)
- Ogen (19)
- Opvoeding (24)
- Pijnbestrijding (8)
- Psyche (3)
- Urologie (46)
- Verzorging (26)
Bij de preventie van jicht gebruikt men het medicijn allopurinol
Jicht
Allopurinol (Zyloric en generieken) wordt gebruikt om jicht of soms ook om nierstenen te voorkomen. Bij acute aanvallen van jicht heeft het geen zin. De arts zal dan eerst de jichtaanval onder controle proberen te krijgen en pas nadien allopurinol opstarten om bijkomende jichtaanvallen te vermijden.
Jicht en nierstenen ontstaan door afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten of nieren. Jicht hangt vaak samen met alcoholmisbruik. Maar ook mensen die bepaalde voedingsbestanddelen overmatig eten kunnen last krijgen van jicht. Het gaat dan om voeding die rijk is aan het eiwit ‘purine’ (zoals o.a. in lams- , kalfs- en varkensvlees, haring, ansjovis, sardienen, tarbot, mosselen en linzen). Ook mensen die diuretica (plaspillen) nemen kunnen soms jicht als bijwerking krijgen.
Allopurinol moet genomen worden in een dosis van 100 à 300 mg per dag. Je mag het nemen mét of zonder voeding, zoals je zelf wenst.
Allopurinol heeft relatief weinig bijwerkingen. Je arts zal wel altijd je leverfunctie controleren. Soms kan je diarree of huiduitslag krijgen.