Bij de preventie van jicht gebruikt men het medicijn allopurinol

Bekeken:
8963
Toegevoegd:
04/07/2012
Delen:
arrow twitter

Ann Verbruggen
Dokter

Jicht

Allopurinol (Zyloric en generieken) wordt gebruikt om jicht of soms ook om nierstenen te voorkomen. Bij acute aanvallen van jicht heeft het geen zin. De arts zal dan eerst de jichtaanval onder controle proberen te krijgen en pas nadien allopurinol opstarten om bijkomende jichtaanvallen te vermijden.

Jicht en nierstenen ontstaan door afzetting van urinezuurkristallen in de gewrichten of nieren. Jicht hangt vaak samen met alcoholmisbruik. Maar ook mensen die bepaalde voedingsbestanddelen overmatig eten kunnen last krijgen van jicht. Het gaat dan om voeding die rijk is aan het eiwit purine (zoals o.a. in lams- , kalfs- en varkensvlees, haring, ansjovis, sardienen, tarbot, mosselen en linzen). Ook mensen die diuretica (plaspillen) nemen kunnen soms jicht als bijwerking krijgen.

Allopurinol moet genomen worden in een dosis van 100 300 mg per dag. Je mag het nemen mt of zonder voeding, zoals je zelf wenst.
Allopurinol heeft relatief weinig bijwerkingen. Je arts zal wel altijd je leverfunctie controleren. Soms kan je diarree of huiduitslag krijgen.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |