Wat is normaal sociaal gedrag tijdens het spelen van peuters, kleuters en jonge kinderen?

Bekeken:
15476
Toegevoegd:
27/02/2012
Delen:
arrow twitter

Peter Nikken
Professor

Sociaal gedrag bij peuters, kleuters en jonge kinderen

Peuters en jonge kleuters zijn vrij hard op zichzelf gericht en kunnen zich heel moeilijk verplaatsen in de leefwereld van hun leeftijdsgenootjes. 

Peuters en jonge kleuters gaan hun vriendjes nadoen, 'ik wil dat ook' ga je veel horen bij peuters. Zij moeten nog leren om op hun beurt te wachten, leren inzien dat niet alles onmiddellijk kan of mag. 

Af en toe kan daar wel eens een beetje duwen en trekken bijkomen als ze hun zin niet krijgen.....maar meestal niet met de bedoeling de andere peuter of kleuter pijn te doen!

Oudere kleuters houden ervan om samen dingen te doen, naast elkaar bezig te zijn met hetzelfde zoals bijvoorbeeld een kleurplaat inkleuren, een computerspelletje spelen...

Het is normaal sociaal gedrag als een kleuter zich af en toe terugtrekt, even alleen wil zijn. Gebeurt dit echter t veel, dan moet je er misschien eens over praten met de leerkracht. Misschien wordt je kind gepest, voelt het zich niet goed....

Jonge kinderen van 6 - 7 jaar gaan dan echt op zoek naar vaste vriendjes of vriendinnetjes. Zij kunnen zich al wel meer in de leefwereld van hun vriendjes verplaatsen. Ze zullen samen blij zijn of samen verdrietig, elkaar troosten enz.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |