Een tekort aan dopamine wakkert de zin om te roken aan!

Bekeken:
9251
Toegevoegd:
05/07/2012
Delen:
arrow twitter

Hedwig Boudrez
Professor

Een tekort aan dopamine doet roken

Een tekort aan dopamine in het lichaam zet je aan tot roken! Bij het roken komt er dopamine vrij in je hersenen wat je een gevoel van welbehagen geeft. Door te stoppen met rokken, krijg je een tekort aan dopamine waardoor de drang naar sigaretten opnieuw toeneemt. Om bij een tekort aan dopamine niet opnieuw naar de sigaret te grijpen, zijn er tal vna middeltjes die je hierbij kunnen helpen. 

Varenicline (Champix) is een nicotinevrij geneesmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Het zal je drang naar sigaretten verminderen en je ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken verlichten. 

Een standaardtherapie van varenicline duurt 12 weken. De eerste 2 weken dienen om de dosis op te drijven. Nadien wordt er gedurende 10 weken twee maal 1 mg per dag gegeven.
Er zijn enkele studies die aantonen dat een langduriger gebruik (tot 6 maanden) de kans dat je definitief stopt met roken nog verhoogt. Daarom kan het zijn dat je arts je nog een extra kuur zal voorschrijven na de eerste 12 weken.
We zetten het juiste gebruik nog even op een rijtje:
Van dag 1 tot 3: 1 wit tablet s morgens.
Van dag 4 tot 7: 1 wit tablet 's morgens en 's avonds.
Van dag 8 tot 14: 1 lichtblauw tablet 's morgens en 's avonds.
Nadien verder gaan met 1 lichtblauw tablet 's morgens en 's avonds.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |