Veilig vrijen met pessarium, professor Temmerman legt het gebruik uit

Bekeken:
25030
Toegevoegd:
27/06/2012
Delen:
arrow twitter

Marleen Temmerman
Professor

Veilig vrijen. Hoe gebruik je het pessarium?

Er bestaan verschillende anticonceptiemiddelen die je helpen om veilig te vrijen. Het pessarium is n van de oudste anticonceptie voor vrouwen. 

Het pessarium is een dun rubberen kapje dat vrouwen zelf kunnen aanbrengen voor het vrijen, samen met een zaaddodende pasta. Je kan een pessarium makkelijk plooien en het op die manier in de vagina inbrengen. Het wordt op de baarmoederhals geplaatst en wordt (na een dertigtal minuten) op zijn plaats gehouden door een zuigeffect.
Besef wel dat tijdens de menstruatie dit zuigeffect wegvalt en je dan dus een ander voorbehoedsmiddel moet kiezen.
Pas enkele uren na het vrijen mag je het pessarium uit de vagina halen. Je moet bij het verwijderen van het pessarium erop letten dat het sperma toch niet via de rand van het pessarium in de vagina loopt. Want dan verhoog je het risico op zwangerschap! Dit maakt dat een pessarium minder veilig is dan de pil.

Een pessarium kan pas na zes tot acht weken na de bevalling worden aangebracht, omdat je vagina voor die tijd nog te veel is uitgerekt. Daarenboven zal na de bevalling opnieuw de juiste maat van het pessarium moeten worden bepaald.

Het pessarium biedt net zoals een condoom bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoening. Om die reden gebruiken vrouwen met wisselende partners het soms samen met de pil om veilig te kunnen vrijen.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |