Een verband of drukverband aanleggen, doe je bij grote wonden met veel bloedverlies

Bekeken:
11533
Toegevoegd:
05/07/2012
Delen:
arrow twitter

Kristin Slachmuylders
EHBO instructrice

Verband aanleggen

In geval van een grote, ernstige wonde is het uiteraard de bedoeling dat je naar de arts gaat. Maar het is zeker niet onbelangrijk om de wonde eerst en vooral goed af te dekken, zodat de gekwetste niet te veel bloed verliest. Een verband aanleggen is hierbij aangewezen. Maar hoe moet je juist een verband correct aanleggen

Hoe moet je een verband aanleggen. 

Zorg er bij het aanleggen van een verband steeds voor dat de patch ter hoogte van de wonde komt, zodat het verband zeker niet in de wonde kan kleven.
Span bij elke slag het verband voldoende aan. Trek er met andere woorden hard genoeg aan bij het aanleggen van het verband
Eens het verband helemaal is aangebracht kan je beide uiteinden samenknopen.
Controleer regelmatig de doorbloeding van het lidmaat. Zijn de vingers of tenen nog voldoende warm? Voel je de pols nog? Wanneer blijkt dat het verband te erg spant, maak het dan wat losser.
Wanneer een lichaamsdeel er werkelijk af is (vb. een vinger of teen), dan omzwachtel je het afgesneden deel best met een propere hand- of zakdoek, om het nadien in zoveel mogelijk ijs te leggen. De wonde zelf druk je zo sterk mogelijk af op weg naar het ziekenhuis!

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |