Welke vormen of types van diabetes bestaan er zoal?

Bekeken:
238589
Toegevoegd:
22/01/2014
Delen:
arrow twitter

Katelijn Decochez
Professor

Welke types van diabetes bestaan er?

Dr. Decochez, diabetoloog aan het UZ Brussel (http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/1198569-Diabeteskliniek.html) vertelt in deze video over de verschillende soorten of types van diabetes.

Diabetes bestaat uit verschillende aandoeningen. We kunnen 4 types onderscheiden.

Diabetes is een syndroom dat bestaat uit verschillende aandoeningen.We kunnen spreken van 4 verschillende vormen of types. Deze zijn groepen zijn gebaseerd op de oorzaak verantwoordelijk voor de stijging van de bloedsuikerspiegel.

Type 1:  

10% van de patinten met diabetes, vallen onder Type 1. Deze groep heeft een tekort aan insuline. Dit kan deels erfelijk bepaald zijn, maar er kunnen ook omgevingsfactoren mee gemoeid zijn. Symptomen hiervan zijn bv. veel moeten plassen, veel dorst hebben, snel vermageren, .... Als er sprake is van Type 1, moet onmiddellijk insuline toegediend worden.

Type 2: 

In 80 - 90 % van de gevallen spreken we over diabetes Type 2. Aan de oorzaak hiervan ligt meestal een ongezonde levensstijl. Mensen met overgewicht die weinig bewegen, bouwen een insulineweerstand op. De insuline is wel aanwezig, maar kan zijn werk niet fatsoenlijk meer doen. De symptomen van dit type zijn minder extreem: vermoeidheid, slechter zicht, .... Vandaar dat er veel mensen zijn die nog niet gediagnosticeerd zijn.

Zwangerschapsdiabetes:

Dit spreekt voor zich. Zwangere vrouwen lopen meer risico op diabetes tijdens hun zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt de diabetes dan ook terug.

Erfelijk:

Bij deze vorm van diabetes liggen de genen aan de oorzaak. 

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |