Wat is psoriasis en welke vormen van psoriasis zijn er?

Bekeken:
15129
Toegevoegd:
27/03/2012
Delen:
arrow twitter

Jo Lambert
Professor

Wat is psoriasis en welke vormen van psoriasis zijn er?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid waarbij opperhuidcellen teveel delen. Psoriasis is bovendien een stoornis in het immuunstelsel waardoor de huid er rood begint uit te zien. Er bestaan echter verschillende vormen van psoriasis.

Hoe kom je psoriasis op het spoor?

Bij psoriasis bemerk je een huidvlek die scherp afgelijnd is en de vlek ziet rood. Op de vlek zitten witte schilfers. De vlek jeukt niet altijd.

Verschillende vormen van psoriasis

Er bestaan verschillende vormen van psoriasis! Eén van de meest typische vormen van psoriasis komt voor op de strekzijde van de ledematen. Armen, ellebogen, knieën... Ook op de hoofdhuid en in de oren. Deze vorm van psoriasis wordt plakke psoriasis genoemd!

Andere vormen van psoriasis

Bijvoorbeeld psoriasis enkel op de nagels. De nagels vertonen putjes,  ze komen los of je krijgt gelige vlekken.

Ander vorm van psoriasis is die ter hoogte van handpalmen en voetzolen. Vaak met puistjes op de huid zichtbaar. Deze vorm komt vaak voor bij mensen die roken.

Een atypische vorm van psoriasis is inversa psoriasis. Deze vorm gaat zich voornamelijk in de plooien voordoen. Onder de oksel, navel, ... Deze vorm van psoriasis gaat ook gepaard met irritatie. De plekken doen bij deze vorm van psoriasis ook pijn.

Psoriasis kan ook in beperkte mate op de huid voorkomen maar pijnen in de gewrichten veroorzaken. vb: in de vingers, in de polsen, tenen...

Een andere vorm die vaak bij jongeren voorkomt. Kleine, druppelvormige vlekjes die opkomen na een keelontsteking. Deze vorm van psoriasis is in verband te brengen met een bacteriële ontsteking!

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |