Een wonde ontsmetten doe je met antiseptica of ontsmettingsmiddelen

Bekeken:
12066
Toegevoegd:
25/06/2012
Delen:
arrow twitter

Ruth Lissens
Dokter

Antiseptica ontsmetten een wonde

Antiseptica zijn middelen die gebruikt worden om te ontsmetten, bijvoorbeeld in geval van een wonde of een operatie. Ze remmen of doden micro-organismen zoals bacterin, virussen of schimmels.

Er bestaan verschillende soorten ontsmettingsmiddelen:

Sommigen zijn kleurloos, andere rood of bruin. Sommigen bevatten alcohol, anderen niet. Bij gebruik van gekleurde ontsmettingsmiddelen kan je duidelijk zien waar je het product aanbracht. Dit kan nuttig zijn bij kindjes of bij een operatie.

Let wel: eosine (rood middel gebruikt bij windpokken) ontsmet niet! Het wordt bij windpokken enkel gebruikt om de blaasjes uit te drogen, niet om te ontsmetten. Om infectie te vermijden gebruik je dus best een echt ontsmettingsmiddel.

Je combineert best geen verschillende ontsmettingsmiddelen, tenzij je moet veranderen omdat je een bepaald product niet verdraagt. Sommige specialiteiten bevatten bewust meer dan n actief bestanddeel om de ontsmettende kracht van het middel te vergroten.

Antiseptica kunnen soms irritatie of allergie geven. Gebruik ze daarom best niet langer dan nodig en niet te overvloedig. Producten op basis van alcohol mag je niet aanbrengen om slijmvliezen of open wonden te ontsmetten. Ze kunnen de wondheling vertragen.
Ook desinfectantia zijn ontsmettingsmiddelen. Maar deze worden enkel gebruikt om materiaal te ontsmetten.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |