Wat is het verschil tussen een sjaal die je draagt in de zomer en een wintersjaal?

Bekeken:
12885
Toegevoegd:
17/07/2012
Delen:
arrow twitter

Aravinda Rodenburg

Overal en altijd sjaals

De sjaal, ook wel sjerp genoemd, heeft bijna een even lang bestaan als de mens zelf. Al eeuwen gaat hij mee.

Sjaals werden en worden nog steeds gedragen door iedereen: jong, oud, arm, rijk, man of vrouw. Het maakt niet uit. Overal ter wereld kent men dit simpele kledingstuk: de bufanda in het Spaans, de scarf in het Engels, de charpe in het Frans, ...

Je vindt ze in alle soorten stof: zijde, katoen, jersey, tricot, flanel, wol, fleece, polyester enz. Neem zelf maar eens een kijkje bij bouFFante als je me niet gelooft.

En je ziet ze in allerlei kleuren en met de meest duizelingwekkende motiefjes. Sommige worden daarenboven ook nog versierd met lovertjes, pomponnen enz. Je kan het zo gek niet bedenken of de sjaal ligt ergens op deze aardbol wel mooi gedrapeerd rond iemands hals.

Het woord sjaal komt uit het Perzisch namelijk shāl en oorspronkelijk uit het Sanskriet: śāṭī, wat zoveel betekent als doek. Het is dus een langwerpig stuk doek dat men om de nek wikkelt.

Sjaals worden door sommigen gebruikt om warm te blijven, door anderen net tegenovergesteld, om zichzelf te beschermen tegen de zon.

Nog anderen dragen een sjaal dan weer enkel als modeaccessoire, bijvoorbeeld als onderdeel van een kostuum. Dit type sjaal noemen we ook wel eens een foulard.

In sommige culturen is de sjaal een nationaal statement. Maar ook sommige subculturen dragen de sjaal hoog in het vaandel. Kijk maar naar voetbalsupporters, die sjaals dragen in de kleuren van hun club en met de naam van hun team of een slogan erop.

Tegenwoordig is het immers terug ontzettend hip om je eigen sjaal te breien of te haken.

Handwerkclubjes schieten als paddenstoelen uit de grond en het is haast een schande als je als vrouw geen selfmade exemplaar aan je man schenkt. Voor die laatste groep zijn er natuurlijk genoeg alternatieven op de markt zoals deze op beslist.be.

Er bestaan allerlei verschillende manieren om een sjaal te dragen. Een hele lange kan je zoveel je wil om je hals wikkelen. Het ene jaar is het mode om hem over de grond te laten slepen, het andere jaar mag je nek er dan weer breder uitzien dan je hoofd.

Ook de manier van knopen kan enorm verschillen. Er bestaan 10-tallen methodes om je halsdoekje tot zijn recht te doen komen.

Tot slot worden er tegenwoordig ook allerlei variaties op de sjaal uitgevonden zoals de never ending of dichtgemaakte sjaal, de sjaal met de ingebouwde kap, de sjaal met het gat in het midden, enz.

Een van de meest bekende beruchte sjaals, die in iedereen zijn of haar geheugen staat gegrift, is de arafat. Wijlen president Yasser Arafat van Palestina droeg het kledingsstuk steevast op het hoofd om de strijd te symboliseren tegen Isral, maar In West-Europa heeft de sjaal diverse betekenissen. Naast teken van steun voor de Palestijnen, droegen tot de millenniumwisseling vooral alternatieve jongeren het als een accessoire, omdat ze het mooi of warm vonden of als statement. vanaf 2001 is er een kruisbestuiving tussen de Arabische en populaire cultuur, waardoor in 2007 en 2008 ook elke modebewuste beroemdheid het in de kleerkast heeft hangen.

Verwante filmpjes
Reacties & suggesties
Om een reactie te plaatsen dien je je in te loggen.
 
Concept, realisatie en ontwerp: You-View.tv| Contact | 2011 Disclaimer |